Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.
Polecam!
Składniki:
1 kg ziemniaków,
cebula,
jajko,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Surowe, obrane ziemniaki ścieram, cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię z dużą ilością pieprzu) mieszam. Jeśli masa jest mało gęsta dodaję bułki tartej około dwóch łyżek (można dodać mąki).
No i smażę na złoty kolor z dwóch stron, po usmażeniu kładę na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz