Placki ziemniaczane


Czasami, gdy mam mało składników w lodówce na obiad, robię placki ziemniaczane. Kiedyś tarłam ziemniaki ręcznie, później wykorzystywałam sokowirówkę, teraz wrzucam ziemniaki do robota kuchennego. Uwielbiam je ze śmietaną i przyprawą do zup, cieplutkie i chrupiące.Czasami podaję je z sosem i sałatką.  

Polecam!

Składniki:

1 kg ziemniaków,

cebula,

jajko, 

sól,

pieprz,

olej do smażenia

Surowe, obrane ziemniaki ścieram, cebulę kroję w drobną kostkę, dodaję do ziemniaków wraz z jajkiem i przyprawami (ja lubię z dużą ilością pieprzu) mieszam. Jeśli masa jest mało gęsta dodaję bułki tartej około dwóch łyżek (można dodać mąki). 

No i smażę na złoty kolor z dwóch stron, po usmażeniu kładę na papierowym ręczniku by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 








 Smacznego!

Brak komentarzy :