Przez te kilkanaście miesięcy (jejku jak ten czas leci !) nie robiłam praktycznie zdjęć potraw mimo, że spędzam w kuchni większą część swojego życia. Owszem kusiło mnie, ale by przetrwać nieprzespane noce, posiłki jakie serwowałam rodzince były szybkie, proste często się powtarzały i nie miałam głowy do eksperymentów. Zaglądałam tu po przepisy, więc cel w jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził.
Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor. Zapasy porobione :) Ja w tym roku pomroziłam, a zdjęcia dyni w słoikach mojej mamy.
Zupa krem z dyni, próbowałam kilka wersji, z ziemniakami moja ulubiona.
Proste, szybkie. Polecam!
Składniki:
- 1 dynia (około 1,2 kg)
- łyżka masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
- 750 ml wody
- sól morska, pieprz świeżo mielony, vegeta
- chilli, imbir ilość uzależniona od upodobań
1. Dynia - kroimy na ćwiartki, usuwamy miąższ, nasiona ze środka, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
2. Na maśle smażymy cebulę + dynię+ marchew + ziemniaki po chwili całość podlewamy wodą i zagotowujemy.
3. Dodajemy sól, pieprz, vegetę, przykrywamy i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie.
4. Miksujemy zupę blenderem lub w malakserze doprawiamy chilli i imbirem do smaku.
Podajemy z łyżką śmietany. :) Mmmm Pycha !!!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz