Idealna polewa do ciast

Moim zdaniem najlepsza polewa, nauczyła mnie jak ją przygotowywać moja mama. Ah ile razy coś poszło nie tak ;) Ale dzięki temu znam sekret i już od lat wiem jak ją wykonać by była idealna. Robią ją już na oko, ale podaję proporcję, które powinny wystarczyć na blachę ciasta.



Składniki:

4 łyżki margaryny
4 łyżki śmietany
4 łyżki cukru
2 łyżki zimnej wody
2-3 łyżki ciemnego kakao

Wrzucamy do garnuszka wszystkie składniki oprócz kakao. Ciągle mieszając na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, cukier do czasu zagotowania. Ważne by nie dopuścić do przegotowania masy, dlatego gdy już zacznie bulgotać ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i energicznie, dokładnie mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto.



Mmm Pycha!

Zapraszam na facebooka. 


Brak komentarzy :