Składniki:
1 i 1/3 szkl. mąki
3 żołtka
115 g masła/margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 szkl. cukru
szczypta soli
550 g śmietany
pół szklanki cukru
1 budyń śmietankowy
3 białka
szczypta soli
2 łyżki dżemu truskawkowego
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól, żółtka, masło /margarynę i zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy je na dwie części: jedną mniejszą, drugą większą. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika. A większą częścią wylepiamy dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Wyciągamy i schładzamy.
Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier i ubijamy chwilę na gładką masę. Dodajemy proszek budyniowy i dalej ubijamy mikserem. Śmietanę dodajemy porcjami i mieszamy dokładnie, delikatnie łyżką do połączenia się składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Schłodzony spód smarujemy dżemem, a na to wylewamy masę śmietanową. Mniejszą część wyciągamy z zamrażarki i ścieramy na dużych oczkach tartki (u mnie druga część była za krótko w zamrażarce, dlatego ciasto porwałam na małe kawałki).
Ciasto wkładamy na 50 minut do piekarnika (wierzch powinien być przyrumieniony). Trzymamy ciasto 30 minut w wyłączonym piekarniku, po tym czasie uchylamy drzwiczki i tak studzimy przez godzinę. Wyciągamy na blat, można posypać jeszcze ciepłe ciasto cukrem pudrem.
Mmm Pycha!
Zajrzyj i tutaj.
2 komentarze :
aż wstyd się przyznać,,,to jest tak popularne ciasto,a ja jeszcze nigdy nie robiłam,,,
Również długo się zbierałam by go upiec, mimo moich słabych zdolności do pieczenia udał się, więc polecam wypróbować - jest PYSZNY :)
Prześlij komentarz