Składniki:
1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody
duża cebula
ząbek czosnku
kilka pieczarek
groszek zielony (mrożony lub z puszki)
miseczka mięsa z kurczaka
sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka
natka pietruszki
2 łyżki kwaśnej śmietany
1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie wodę.
2. W tym czasie przygotowujemy mięso (oddzielamy od kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile razem podsmażamy.
3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy chwilę przed końcem gotowania się ryżu), oregano, sól, pieprz, ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Mmm Pycha!
Zajrzyj do mnie na facebooka.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz