Ryż z kurczakiem a'la risotto

Kremowy ryż z dużą ilością mięsa z kurczaka. Przygotowuje się go bardzo szybko. Ja wykorzystuje mięso z rosołu, z udek kurczaka z zupy, ale dobra będzie również pierś z kurczaka. Można dodać różne składniki np. paprykę, kukurydzę, marchewkę czy pora.

Ryż z kurczakiem a'la risotto


Składniki:

1,5 szklanki ryżu + 3 szklanki wody

duża cebula

ząbek czosnku

kilka pieczarek

groszek zielony (mrożony lub z puszki)

miseczka mięsa z kurczaka

sól morska, pieprz czarny świeżo mielony

papryka słodka, oregano, przyprawa do kurczaka

natka pietruszki

2 łyżki kwaśnej śmietany

1. Obieramy cebulę, dzielimy na pół, kroimy ją w kostkę, solimy i jedną połówkę chwilę podsmażamy na oleju. Dodajemy ryż, mieszamy i smażymy razem z cebulką przez minutę ciągle mieszając. Dodajemy wodę, solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy aż ryż wchłonie wodę.

2. W tym czasie przygotowujemy mięso (oddzielamy od kości i rozdrabniamy lub jak używamy piersi z kurczaka kroimy w kostkę) przyprawiamy papryką, przyprawą do kurczaka i odstawiamy. Drugą połowę cebuli podsmażamy, dodajemy posiekany ząbek czosnku, pokrojone pieczarki i smażymy. Kurczaka dodajemy jak już woda z pieczarek wyparuje i chwile razem podsmażamy.


3. Gdy ryż się ugotuje, dodajemy do niego kurczaka z cebulką, groszek (jeżeli mrożony to dodajemy chwilę przed końcem gotowania się ryżu), oregano, sól, pieprz, ściągamy z ognia i dodajemy śmietanę dokładnie mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


Mmm Pycha! 

Zajrzyj do mnie na facebooka.

Brak komentarzy :