Domowy pasztet

Jesień, zima to u nas czas robienia past kanapkowych, pasztetów. W planach jest pasztet warzywny i z kaszy jaglanej, ale najpierw chciałam zamieścić przepis na pasztet tradycyjny. Delikatny, świetnie się kroi, ah pyszny. Przepis z bloga pani Ewy.




Składniki:


pół kilograma łopatki wieprzowej
do jej ugotowania:
1/4 łyżeczki soli
3 ziarenka ziela angielskiego
1 liść laurowy
4 ziarenka czarnego pieprzu

275 g filetów drobiowych
do ugotowania kurczaka:

1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka

150 g wątróbki drobiowej
150 g wędzonego boczku

marchewka
pół pietruszki
mały kawałek pora
cebula
ząbek czosnku
2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia
3 średnie jaja


przyprawy do całości masy:
1 i 1/3 łyżeczki soli
pół łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
łyżeczka majeranku



1. Wieprzowinę kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. 20 minut przed końcem gotowania mięsa dodajemy obrane marchewki, pietruszkę by się ugotowały. Mięso i warzywa wyciągamy z wywaru (którego nie wylewamy) i studzimy.

2. Kurczaka kroimy w kostkę, zalewamy wodą, dodajemy przyprawę i gotujemy do miękkości.

3. Wątróbkę zalewamy wrzątkiem na 5 minut i odcedzamy.

4. Pora, cebulę i czosnek drobno posiekane wrzucamy na patelnię i smażymy na łyżce oleju. Studzimy.

5. Bułki moczymy w mleku i odciskamy nadmiar płynu.

6. Ostudzone mięso, boczek i bułki mielimy na najdrobniejszych oczkach.

7. Marchewkę i pietruszkę mielimy na średnich oczkach.

8. W dużej misce wyrabiamy masę z mięsa, warzyw, jaj i przypraw. Gdy podczas wyrabiania masy będzie ona za twarda dodajemy wywar z mięsa (3-4 łyżki).

9. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Keksówki smarujemy lekko olejem i wkładamy masę lekko ją dociskając. 

10. Pasztet pieczemy 90 minut. Studzimy i wkładamy do lodówki najlepiej na noc.



Mmm Pycha!

Brak komentarzy :