Tort Big Trio


Tort fajny, lekki, nie za słodki taki już wiosenny. Trzy kolorowe warstwy, mocno schłodzony smakuje najlepiej. Przepis stąd. Na wygląd wpłynie na pewno rozmiar tortownicy, polecam rozmiar 20 cm ( ja użyłam 24 cm i warstwy nie są tak fajnie widoczne, ale smak jest ten sam :) ).






Składniki:

Biszkopt:

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

łyżka mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru

Warstwy:

500 g sera mascarpone

500 g jogurtu naturalnego

1/2 szklanki cukru pudru

3 łyżki żelatyny

łyżka kakao

cukier waniliowy

galaretka malinowa

brzoskwinie w puszce

galaretka poziomkowa



1. Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ucieramy na jasną masę. Białka ubijamy na sztywno.

2. Do jajek dodajemy mąki i proszek do pieczenia miksujemy. Dodajemy pianę z białek i drewnianą łyżką powoli mieszamy.

3. Biszkopt wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku (180 stopni)

4. Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 szklanki gorącej wody. Również żelatynę rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Studzimy.

5. Jogurt mieszamy z serkiem i cukrem pudrem, Dodajemy chłodną żelatynę i dokładnie mieszamy. Masę dzielimy na trzy części.

6. Do pierwszej części dodajemy kakao . Do drugiej cukier waniliowy. Do trzeciej tężejącą galaretkę. Dokładnie mieszamy.



7. Biszkopt polecam namoczyć herbatą lub sokiem. Na biszkopt wykładamy tężejącą masę kakaową. Wygładzamy. Później białą masę z cukrem waniliowym. A na końcu wykładamy masę z galaretką. Wygładzamy.

8. Tort można udekorować według uznania. Ja ułożyłam kwiatuszki z brzoskwiń z puszki i czerwonej galaretki. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.



Mmm Pycha!!!

1 komentarz :

naszlakusmaku pisze...

wygląda kusząco :)